Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se obává války s KLDR, protirakety S-400 budou v bojové pohotovosti

raketa
raketa
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva - Ruská armáda přesunula na Dálný východ divizi moderních protiraketových systémů S-400. Krok souvisí se zostřením situace na Korejském poloostrově. KLDR výrazně pokročila ve vývoji jaderných zbraní a raket, což Moskva opakovaně odsoudila.

Protirakety budou umístěny v okolí Vladivostoku, který leží vzdušnou čarou jen 120 kilometrů od severokorejských hranic. V pátek budou rakety uvedeny do bojového stavu. Stejnou výzbroj souběžně ruská armáda rozmístila i v okolí Zelenogorska severozápadně od Petrohradu.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden prohlásil, že jeho země jaderný status Severní Koreje neuznává. Obvinil zároveň Spojené státy, že k pokračování raketového a jaderného programu Severní Koreu vyprovokovaly.

V Pchjongjangu minulý čtvrtek poprvé zasedla rusko-severokorejská vojenská komise, která podle oficiální zprávy jednala o "předcházení nebezpečných vojenských aktivit".

Témata:  rakety S-400 Ruská armáda Severní Korea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy