Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jemenští povstalci chtěli raketou zničit královský palác

Brazislký Avibras ASTROS-II SS-30 ve službách Saudi Arabia Army.
Brazislký Avibras ASTROS-II SS-30 ve službách Saudi Arabia Army.
Foto: army.mil

Rijád - Saúdskoarabská protivzdušná obrana dnes zneškodnila raketu vypálenou na Rijád z Jemenu. Útokpotvrdili šíité bojující v Jemenu. Mluvčí šíitů řekl, že povstalci použili balistickou raketu Volcano 2-H a mířili na královský palác.

Podle agentury AFP byl výbuch spojený se zneškodněním rakety slyšet v 11:50 SEČ, tedy krátce před očekávaným ohlášením informace o rozpočtu na příští rok. Většinou ji oznamuje král z paláce v Rijádu, kde byli shromážděni představitelé země.

Vládní zdroje ze Saúdské Arábie uvedly, že raketa byla zneškodněna jižně od hlavního města a zatím nejsou hlášeny žádné škody ani zranění. Na twitteru se objevily informace, že jedna střepina spadla do obydlené oblasti.

Šíité, jejichž spojencem je Írán, vypálili před měsícem raketu k rijádskému letišti. Rijád na to tehdy zareagoval vyhlášením blokády na jemenské přístavy a letiště ovládané šíity. Přispěl tak k prohloubení humanitární katastrofy jemenských civilistů. Jeho cílem bylo bránit Jemenům vyzbrojovat se raketami. Rijád připsal odpovědnost za tento útok rovnou Íránu.

K Saúdské Arábii se připojily USA, jejichž zástupkyně při OSN Nikki Haleyová minulý týden obvinila Írán z porušování mezinárodních závazků a rozdmýchávání konfliktů na Blízkém východě. Ukázala přitom úlomky rakety použité šíity. Írán se hlásí k politické podpoře jemenských povstalců, ale popírá, že je vyzbrojuje.

Témata:  Saúdská Arábie Jemen Írán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy