Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN je v šoku. Chce vyšetřit, jak izraelská armáda zabila palestinského invalidu

Izraelská armáda
Izraelská armáda
Foto: washingtonpost.com

Jeruzalém - Izraelci při jednom z muslimských protestů minulý pátek zabili Ibráhíma abú Surajju, který měl amputované nohy. Podle armády byl zákrok v souladu s předpisy. Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva považuje za nedostatečné interní vyšetřování incidentu.

Palestinci protestují od začátku prosince, kdy americký prezident Donald Trump řekl, že bude Jeruzalém napříště považovat za hlavní město Izraele. Podle palestinských zdrojů přišlo při demonstracích, pořádaných na obou palestinských územích, o život deset lidí.

Minulý pátek byl mezi mrtvými i abú Surajja z Pásma Gazy, který přišel o nohy v roce 2008 při izraelském náletu a pohyboval se na kolečkovém křesle. Protestoval u hranice, chtěl na izraelské vojáky házet kamení. Zasažen byl podle palestinských zdravotníků ostrou palbou do hlavy.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn dnes v prohlášení uvedl, že interní vyšetřování nestačí, je třeba nezávislé šetření. Podle informací, které získali pracovníci jeho úřadu, Izraelci použili nepřiměřenou sílu. "Podle toho, co víme, nic nenaznačovalo, že ve chvíli, kdy byl zastřelen, někoho bezprostředně ohrožoval. Vzhledem k postižení, jež bylo naprosto zjevné, je jeho smrt nepochopitelná, je to šokující čin," uvádí se v Husajnově prohlášení.

Izraelská strana trvá na tom, že směrem k abú Surajjovi nebyla vypálena ostrá munice a že příčinu jeho smrti nelze určit.

Témata:  Izraelská armáda Palestina OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy