Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká vláda schválila prodej bojových zbraní Ukrajině, Rusku se to nelíbí

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Washington - Americká vláda poprvé kývla na prodej bojových zbraní na Ukrajinu navzdory faktickému zákazu, který vyhlásila ještě administrativa prezidenta Baracka Obamy. Tento týden již Kanada schválila prodej bojových zbraní Ukrajině. Podle amerických expertů už musela vědět, že se ke stejnému kroku odhodlají i USA.

Napsal to ve středu list The Washington Post s odvoláním na vládní činitele. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí listu rozhodnutí potvrdil a řekl, že vývozní povolení jsou vydávána "případ od případu".

Americké ministerstvo tento měsíc vydalo licenci na komerční prodej pušek M107A1 s příslušenstvím na Ukrajinu v hodnotě 41,5 milionu dolarů (898 milionu korun). Vývoz těžších zbraní, o které ukrajinská strana žádala, například protitankových raket Javelin, schválen nebyl.

Americký Kongres už v roce 2014 schválil prodej bojových zbraní na Ukrajinu, ale Obamova vláda se k tomu nikdy neodhodlala. Její stanovisko bylo považováno za faktický zákaz. Nynější rozhodnutí o prodeji podle amerického listu schválil prezident Donald Trump na základě doporučení ministrů obrany a zahraničí Jamese Mattise a Rexe Tillersona. Obamovo de facto embargo bylo tím zrušeno.

"Prodej bojových zbraní (Ukrajině) zbytečně rozpálí už i tak horké hlavy těch (ukrajinských) nacionalistů, kteří usilují jen o to, aby se konflikt v Donbasu opět řešil silou, a o to, aby se znovu rozpoutalo krveprolití," řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle šéfa Pentagonu Mattise ale Ukrajina prostě brání své území a prodej bojových zbraní by neměl být považován za provokaci.

Témata:  USA zbraně Ukrajina Armáda Ukrajina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy