Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinská tajná služba zatkla ruského špiona, pracoval ve vysokých vládních kruzích

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kyjev - Na Ukrajině byl odhalen ruský špión, který pracoval v úřadu předsedy vlády Volodymyra Hrojsmana. Podle kyjevských médií pracovníci Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) vyzvědače zadrželi ve středu.

Zpravodajský web Ukrainski novyny s odvoláním na nejmenovaný zdroj napsal, že se jedná o Stanislava Ježova, zástupce vedoucího protokolu premiéra Hrojsmana. Na starosti měl tlumočení při setkáních se zahraničními delegacemi.

O zatčení špiona informoval na Facebooku sám Hrojsman. Provinilce nejmenoval, napsal jen, že tento "činitel ze sekretariátu vlády pracoval dlouhou dobu pro nepřítele státu".

SBU sdělila, že tento člověk byl naverbován ruskými agenty při cestách do zahraničí. Pro Rusko shromažďoval informace o aktivitách vlády.

Ukrajina a Rusko byly i po rozpadu SSSR spojenci. To se však dramaticky změnilo po sesazení proruského prezidenta Viktora Janukovyče, zabrání Krymu Ruskem v roce 2014 a propuknutí války v Donbasu.

Témata:  špionáž Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy