Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinský Donbas je podminovaný, v ohrožení je 220 tisíc ukrajinských dětí

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Kyjev - V Donbasu žije 220 tisíc dětí kvůli výbušninám v neustálém ohrožení života, upozornil dnes Dětský fond OSN (UNICEF). Od propuknutí konfliktu v roce 2014 jde o oblast, která je nejvíce zamořená minami na světě, dodala organizace Thomson Reuters Foundation.

UNICEF vyzval strany konfliktu ve východoukrajinském Donbasu, aby přestaly rozmísťovat nášlapné miny a další výbušná zařízení podél demarkační linie.

"Je nepřijatelné, že místa, kde si děti mohly před méně než čtyřmi lety bezpečně hrát, jsou nyní poseté smrtícími výbušninami," uvedla ukrajinská představitelka UNICEF Giovanna Barberisová ve svém prohlášení.

Konflikt v Donbasu mezi proruskými separatisty a vojsky prozápadní vlády v Kyjevě si od dubna 2014 vyžádal více než 10.000 mrtvých. Oběťmi bojů v prvních devíti měsících letošního roku se stalo 103 civilistů, včetně žen a dětí, uvádí OSN.

Podle UNICEF způsobují granáty, rozbušky nebo jiné části výbušnin dětem těžká zranění s celoživotními následky, když se jim náhodou dostanou do rukou. "Zvedl jsem to a myslím, že jsem něco zmáčknul a pak to prostě vybouchlo," cituje UNICEF ve své zprávě například 14letého Alexeje. Kvůli explozi miny zemřelo loni ve světě 500 dětí a dalších více než 1000 jich utrpělo zranění.

Témata:  Ukrajinská krize UNICEF děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.