reklama

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert uvedl v prohlášení, že Merkelová Putinovi řekla, že by se Moskva měla podílet na řešení situace. Kreml oznámil, že poradci lídrů obou zemí budou spolupracovat na plánu, jenž zajistí návrat pozorovatelů.

Boje na východě Ukrajiny propukly před třemi lety, kdy proruští radikálové vyhlásili samozvanou Doněckou a Luhanskou lidovou republiku. Podle Kyjeva poskytuje mimo jiné i vojenskou podporu separatistům Rusko, to však Moskva trvale odmítá. Násilí si zatím od roku 2014 vyžádalo na 10.000 životů.

V pondělí ruské ministerstvo zahraničí oznámilo, že stáhne zaměstnance Společného kontrolního a koordinačního střediska (JCCC), ve kterém jsou zastoupeny Moskva a Kyjev, a obvinilo Ukrajinu z maření práce pozorovatelů. Ukrajinští představitelé uvedli, že krok Ruska může boje na východě Ukrajiny zhoršit.

Merkelová podle Kremlu Putina v telefonickém rozhovoru požádala, aby zdůvodnil rozhodnutí stáhnout pozorovatele.Putin odpověděl, že ruský tým čelil obstrukcím a provokacím z ukrajinské strany.

"Kancléřka zdůraznila, že fungování tohoto centra (JCCC) by mělo být zachováno," uvedl Seibert.

Lídři obou zemí se shodli, na tom, že by se mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou měla uskutečnit výměna vězňů a rovněž, že má během Vánoc být dodrženo příměří, uvedl Kreml.