Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srbský prezident chce urovnat vztahy s Kosovem

Srbsko
Srbsko
Foto: Pixabay

Bělehrad - Srbský prezident Aleksandar Vučić chystá návrh urovnání vztahů s Kosovem, předložit by ho chtěl do dubna příštího roku. Spor o Kosovo je největší překážkou vstupu Srbska do Evropské unie, který Vučić označil za svůj hlavní cíl.

Návrh týkající se Kosova hodlá Vučić představit napřed v Srbsku a následně mezinárodnímu společenství. Podrobnosti v dnes zveřejněném rozhovoru s agenturou Bloomberg nesdělil, za zásadní však označil zlepšení vztahů s Albánci, kteří tvoří většinu obyvatel Kosova. Tam žijí rovněž etničtí Srbové a další menšiny.

Ústupky budou muset podle Vučiće udělat Bělehrad i Priština. "Nemyslím si, že je možné najít takové řešení, kde jedna strana získá vše a druhá vše ztratí," řekl. "Toto je jedna z posledních šancí, jak navždy překonat jeden z největších problémů tohoto regionu," dodal.

Vučić slíbil, že k začátku příštího desetiletí připraví Srbsko na vstup do EU. Zároveň ale hodlá zachovat silné vazby na Rusko.

Vučić tvrdí, že "na 99 procent" nebude podruhé kandidovat na prezidenta. Nevrátí se prý ani na post premiéra, který zastával do dubna, kdy se stal hlavou státu. Vučić stojí v čele vládní Srbské pokrokové strany, která je nejsilnějším politickým uskupením v zemi.

Bývalá jihosrbská provincie Kosovo vyhlásila s podporou Západu jednostrannou nezávislost na Srbsku v roce 2008. Bělehrad, zaštítěný Moskvou, ji ale nikdy neuznal a snaží si zachovat vliv hlavně na severu země, kde žije srbská menšina. Vučić dříve tvrdil, že kosovští vůdci chtějí na Srby v Kosovu zaútočit. Kosovský prezident Hashim Thaçi zase vyjádřil obavu, že Srbsko má v plánu obsadit část severního Kosova.

Témata:  Srbsko Kosovo EU Aleksandr Vučič

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy