Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Anglický král Jindřich VIII. to uměl v mládí roztočit. Za oslavy Vánoc utratil roční daně

Vánoce
Vánoce
Foto: Pixmac

Londýn - Anglický král Jindřich VIII. v prvním roce svého panování o Vánocích rozhodně nešetřil. Ohromné útraty se týkaly nákupu jídla, nejrůznějších zábav a dárků, včetně velkorysých individuálních dárků určených lidem pracujícím pro královský dvůr. Mezi příjemci byli členové chlapeckého pěveckého sboru, hudebníci, herci či služebnictvo.

Panovník utratil skoro všechny peníze vybrané během roku na daních, píše BBC. Záznamy výdajů za rok 1509 totiž ukazují, že devatenáctiletý král utratil ekvivalent 13,5 milionu liber (392 milionů korun) za řadu marnotratných akcí a věcí. Roční příjem královské pokladny přitom tehdy činil v přepočtu na dnešní peníze 16,5 milionu liber.

Král například nechal vysázet svému slepému básníkovi pět liber, což se rovná nynějším 2400 librám. Jednu tehdejší libru věnoval i ženě, která do paláce přinesla parfémovanou kouli pro udržení příjemného ovzduší. Dětem z královského církevního sboru se dostalo velkorysé odměny ve výši dvou liber za zazpívání hymnu Gloria in excelsis Deo (Sláva na výsostech Bohu) na Štědrý den.

"Tyto záznamy nám skutečně umožňují vidět, jak úžasné bohatství obklopovalo první tudorovské krále," uvedl vedoucí oddělení středověkých záznamů britského národního archivu Sean Cunningham.

"Dobře známá postava často se ženícího, otylého, paranoidního a nevrlého krále ze čtyřicátých let 16. století je na hony vzdálená od bystrého a energického mladého panovníka z roku 1509," dodal historik.

Témata:  Vánoce historie Velká Británie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy