Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vůdce separatistů Puigdemont žádá Španělsko o možnost návratu, stále mu hrozí zatčení

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Foto: Facebook

Brusel - Katalánský expremiér Carles Puigdemont dnes z Bruselu vyzval španělskou vládu, aby mu umožnila se vrátit do země. Kvůli uspořádání nepovoleného říjnového referenda o nezávislosti regionu mu hrozí zatčení.

Puigdemont požaduje možnost návratu, aby se mohl zúčastnit ustavujícího zasedání regionálního parlamentu, jež se uskuteční 23. ledna.

"Chci se vrátit co nejdřív do Katalánska. Chtěl bych se vrátit hned teď. Byla by to dobrá zpráva pro Španělsko," řekl Puigdemont agentuře Reuters. Politik také tvrdil, že je nadále předsedou regionální vlády a zůstane jím, pokud bude Španělsko respektovat výsledky čtvrtečních regionálních voleb.

Tři separatistické strany získaly v katalánském parlamentu 70 ze 135 křesel. Tento výsledek je velkou ranou pro španělskou vládu, která volby vyhlásila v naději, že separatisté většinu ztratí.

Lidovci premiéra Mariana Rajoye navíc zaznamenali nejhorší výsledek v posledních letech - v katalánském parlamentu obsadí jen tři křesla oproti dřívějším 11.

Témata:  Carles Puigdemont Španělsko Mariano Rajoy Katalánsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy