Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělé chtějí vyznamenat německé policisty, kteří zatkli Puigdemonta

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: INT

Madrid/Berlín - Španělská policie by chtěla udělit vyznamenání svým německým kolegům, kteří se podíleli na březnovém zatčení bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta. Proti se ale postavila vláda německé spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko, která odmítá Španělům sdělit totožnost dotyčných policistů, uvedla dnes agentura DPA. Puigdemont v Německu dál čeká na rozhodnutí o svém vydání do vlasti.

"Zemská vláda (Šlesvicka-Holštýnska) nemá v úmyslu předat španělským úřadům jména policistů, kteří se podíleli na zadržení pana Puigdemonta," uvedl mluvčí vlády nejsevernější německé spolkové země Peter Höver. Příslušníci zemské policie podle něj jednali na základě evropského zatykače, "a nedělali tak nic jiného než svou práci".

Španělská policie se před časem obrátila na německé kriminalisty a požádala je o pomoc při zjištění totožnosti policistů, kteří v březnu Carlese Pugidemonta zadrželi. Podle DPA jim hodlala udělit Policejní řád za zásluhy.

Bývalého premiéra katalánské regionální vlády Puigdemonta zadrželi 25. března na dálnici na severu Německa v okamžiku, kdy se vracel z Finska do belgického exilu. Po pobytu ve vazební věznici v Neumünsteru byl na začátku dubna propuštěn na kauci. Od té doby žije v Berlíně a čeká na rozhodnutí německé justice, zda ho vydá do Španělska.

Pětapadesátiletý separatistický lídr čelí ve vlasti obvinění ze vzpoury a zpronevěry veřejných prostředků. Toho se podle Madridu dopustil tím, že jeho regionální vláda loni uspořádala nepovolené referendum o nezávislosti Katalánska. V souvislosti s obviněním ze vzpoury jej už soud odmítl vydat, nyní musí ještě rozhodnout o vydání kvůli obvinění ze zpronevěry.

Témata:  policie Německo Německo Španělsko Carles Puigdemont státní vyznamenání

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy