reklama

"Mým přáním je vrátit se do Belgie. Ale až po skončení soudního řízení tady v Německu," řekl dnes novinářům v Berlíně Puigdemont, který byl v pátek propuštěn na kauci z vazební věznice v severoněmeckém Neumünsteru.

Zatím zůstane v německé metropoli. Puigdemont požaduje, aby se do sporu o budoucnost Katalánska zapojili mezinárodní zprostředkovatelé. Centrální španělskou vládu vyzval k tomu, aby prokázala ochotu vést dialog a "respekt pro demokracii".

Španělsko požaduje vydání Puigdemonta kvůli vzpouře a zpronevěře veřejných prostředků tím, že jeho vláda loni uspořádala nepovolené referendum o nezávislosti Katalánska na Španělsku. Pětapadesátiletý Puigdemont byl v Německu zadržen 25. března po překročení dánsko-německé hranice na základě evropského zatykače, když se autem vracel z Finska do Belgie, kde do té doby žil v exilu.

Soud v severoněmeckém městě Schleswig ve čtvrtek odmítl Puigdemonta vydat kvůli údajné vzpouře, ale o tom, zda ho vydá na základě obvinění ze zpronevěry, má teprve rozhodnout.