Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Puigdemont může opustit německou vazbu, zaplatil kauci 75 tisíc eur

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Foto: Facebook

Neumünster - Katalánský expremiér Carles Puigdemont (55) zaplatil kauci 75 tisíc eur (1,9 milionu korun) a může opustit vazbu v severoněmeckém Neumünsteru. Politik úřadům poskytl adresu, na níž bude v Německu pobývat do doby, než úřady rozhodnou o jeho případném vydání do Španělska.

Puigdemont byl v Německu zadržen 25. března po překročení dánsko-německé hranice na základě evropského zatykače, když se autem vracel z Finska do Belgie. Španělsko požaduje jeho vydání kvůli vzpouře a zpronevěře veřejných prostředků tím, že jeho vláda loni uspořádala nepovolené referendum o nezávislosti Katalánska na Španělsku.

Soud ve městě Schleswig ve čtvrtek odmítl Puigdemonta vydat na základě jeho obžaloby ze vzpoury. Připustil ale jeho vydání kvůli údajné zpronevěře. Rozhodl zároveň o podmínečném propuštění Puigdemonta z vazby po složení kauce.

Katalánský expremiér obžalobu Madridu odmítá a tvrdí, že je politicky motivovaná. Proti vydání do Španělska se může případně bránit u německého ústavního soudu.

Témata:  Německo Katalánsko Španělsko Carles Puigdemont

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy