Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přírodní katastrofa na Filipínách: Po bouři a sesuvu bahna zemřelo 200 osob, 156 se pohřešuje

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Na Filipínách pokračují záchranné práce po bouři Tembin, která připravila o život na 200 lidí. Počet obětí ale nemusí být konečný. Záchranáři mají informace o 156 pohřešovaných. Do párání po nich je zapojena armáda, policie i dobrovolníci.

Až 70.000 osob se ocitlo bez střechy nad hlavou. Policejní mluvčí Lemuel Gonda dnes řekl, že počet obětí se může zvýšit, protože stále telefonují lidé ze zaplavených oblastí.

Tropická bouře Tembin udeřila na ostrov Mindanao na jihu země v pátek večer a podle úřadů mnoho lidí nebralo vážně výzvy, aby odešli z pobřežních oblastí a říčních břehů. Mnozí skončili v přívalu vody a bahna. Nejvíce obětí je v provinciích Lanao del Norte a Lanao del Sur a dále na poloostrově Zamboanga. Vichr měl rychlost až 145 kilometrů v hodině.

Podle úřadů sesuv půdy způsobil prudký déšť v horách. Starosta města Sibuco Bong Eddig řekl, že svůj podíl na katastrofě a sesuvu velkého množství bahna a půdy může mít těžba dřeva v kopcích.

Filipíny zasáhnou každoročně asi dvě desítky tropických bouří. K oblastem, kterým se bouře Tembin nevyhnula, patří i město Marawi v provincii Lanao del Sur. Vzpamatovává se z pětiměsíčního obléhání radikály spojenými s Islámským státem. V bojích přišlo o život na 1100 lidí a z domovů kvůli nim uprchlo na 350.000 osob. Parlament v polovině prosince prodloužil o rok stanné právo pro Mindanao. Vyhlášeno bylo v květnu, kdy začaly útoky na Marawi, a mělo platit do konce roku.

Témata:  Filipíny sesuv půdy bouře

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy