Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Valné shromáždění OSN vyzvalo Barmu k ukončení bojových operací proti muslimským Rohingům

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Valné shromáždění OSN dnes apelovalo na Barmu, aby ukončila vojenské operace zaměřené proti muslimským Rohingům. Výzvu podpořilo 122 zemí. Proti byla Čína, Rusko, Kambodža, Laos, Filipíny, Vietnam, Bělorusko, Sýrie a Zimbabwe. Dalších 24 států se zdrželo hlasování.

Valné shromáždění OSN také navzdory nesouhlasu mimo jiné Číny a Ruska vyzvalo barmskou vládu k přijetí humanitárních pracovníků na svém území a umožnění návratu Rohingů, kteří byli vyhnáni nebo uprchli ze země.

Barmská armáda zahájila tažení proti Rohingům v Arakanském státě po útocích rohingských povstalců na stanoviště bezpečnostních sil 25. srpna. Armáda popírá, že by útočila na civilisty. Prý zabíjela "teroristy".

Svědkové z řad statisíců Rohingů ale popisují, že vojáci zabíjeli, mučili a znásilňovali barmské civilisty a vypalovali celé vesnice. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn na začátku prosince řekl, že operace barmské armády proti Rohingům nesou známky genocidy.

Témata:  Barma OSN (Organizace spojených národů) Rohingové

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy