Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novináři vyzradili státní tajemství? Reportérům Reuters hrozí v Barmě 14 let vězení

Agentura Reuters
Agentura Reuters
Foto: INT

Rangún - Barma prodloužila vazbu dvou místních novinářů pracujících pro agenturu Reuters. Soud má začít 14. ledna. Novináři, proti jejichž zatčení protestovali zástupci EU, OSN i USA, jsou obviněni z porušení státního tajemství. Hrozí jim až 14 let za mřížemi.

Oba psali o tématu uprchlíků z muslimského menšinového etnika Rohingů. "Dělali jsme jen svou práci, pracovali jsme jako novináři a žurnalistickou etiku jsme neporušili," řekl jeden ze zatčených při převozu k soudu.

Novináři Wa Lone a Ťjo Sou U byli zatčeni 12. prosince kvůli tomu, že údajně získali informace a důležité tajné dokumenty od policistů, kteří působí v barmském Arakanském státě. V tomto státě na západě Barmy vypukly koncem srpna střety mezi Rohingy a barmskou armádou.

Skupiny Rohingů tehdy zaútočily na policejní stanice. Armáda poté zahájila v oblasti operaci, během níž podle svědků vojáci zabíjeli civilisty a vypalovali celé rohingské vesnice. Armáda tvrdí, že většina zabitých Rohingů byli "teroristé". Před násilnostmi uteklo do sousedního Bangladéše na 646.000 Rohingů. 

"Za nynější civilní vlády čelíme stejnému pronásledování, jakému jsme byli vystaveni za vojenského režimu," popsal situaci šéf místní skupiny pro svobodu tisku. V čele Barmy stojí od loňska vláda vedená nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. Policie a soudnictví ale spadají pod ministerstvo vnitra, které má nadále pod kontrolou mocná armáda.

Témata:  Barma novináři Reuters

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy