Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko-korejské vztahy na bodu mrazu? Soulu se nelíbí dohoda o sexuálních otrokyních z dob války

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul/Tokio - Dohoda mezi Soulem a Tokiem o kompenzaci pro Korejky, které byla za druhé světové války násilím drženy v nevěstincích pro japonské vojáky, prý neplní potřeby obětí. Šéfka jihokorejské diplomacie Kang Kjong-wha se dnes za kontroverzní smlouvu omluvila.

Podle historiků se oběťmi sexuálního otroctví tehdy stalo asi 200.000 žen, kromě Korejek také Číňanky nebo Indonésanky.

Dohoda z roku 2015 zahrnuje omluvu japonské vlády Jižní Koreji a také nabídku Japonska, že bude financovat fond pomoci v hodnotě miliardy jenů (220 milionů korun) pro bývalé sexuální otrokyně.

Soul se v dohodě zavazuje, že přestane Japonsko kvůli této otázce kritizovat a že se pokusí vyřešit otázku bronzové sochy válečné sexuální otrokyně, která stojí před japonským velvyslanectvím v Soulu. Obě země tehdy uvedly, že dohodu považují za "konečnou a nezvratitelnou".

"Omlouvám se za rány, které utrpěly oběti, jejich rodiny i civilní společnost, která je podporovala, a které způsobila neschopnost dohody odrážet potřeby obětí, což je všeobecný standard při řešení lidskoprávních otázek," řekla ministryně Kang.

Podle komise, jež dohodu prošetřovala, nemohl dokument spor zásadně vyřešit, protože přeživší oběti požadují především legální odpovědnost Japonska. Odpůrci dohody přitom jihokorejskou vládu dříve kritizovali za to, že během vyjednávání nekonzultovala obsah smlouvy s oběťmi. Soul bude závěry šetření komise nyní projednávat.

Podle mluvčího japonské vlády Jošihideho Sugy se na smlouvě dohodly obě strany a je důležité ji dodržovat. "Vláda bude i nadále při každé příležitosti vytrvale naléhat na jihokorejskou stranu, aby dohodu dodržovala," cituje agentura Reuters mluvčího. Pokusy o úpravy stávající dohody dnes odmítl i šéf japonské diplomacie Taró Kóno.

Témata:  Jižní Korea Japonsko II. světová válka

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy