Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin osobně předal komisi volební dokumenty, jde o 676 stran

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva - Prezidentské volby se v Rusku uskuteční v březnu 2018. Současný šéf Kremlu Vladimir Putin dnes osobně doručil ústřední volební komisi balík dokumentů, na jejichž základě má být zaregistrován jako kandidát na hlavu státu.

Putin, který se o nejvyšší úřad uchází počtvrté, je podle průzkumů jasným favoritem. Očekává se, že hladce vyhraje, a setrvá v čele země dalších šest let. "Všechny předložené dokumenty je třeba zkontrolovat, v souladu se zákonem během nejvýše pěti dnů. Kvůli kontrole bude zadáno 12 úřadům 15 dotazů," uvedlo tiskové oddělení komise podle agentury TASS.

Podle ní Putin předal pracovníkům komise 676 stran dokumentů a celá procedura trvala asi šest minut, počínaje tím, že Putin se nejprve musel prokázat svým osobním dokladem. Po prověrce dokumentů bude moci Putin začít sbírat podpisy na svou podporu.

Podle zákona jich musí být nejméně 300.000, poznamenala agentura Interfax a dodala, že během volební kampaně si Putin nemusí brát dovolenou, ale může dál plnit povinnosti hlavy státu.

V pondělí ústřední volební komise odmítla zaregistrovat jako prezidentského kandidáta opozičního předáka Alexeje Navalného. Jako důvod komise uvedla pravomocné odsouzení politika. Navalnyj na oplátku vyzval k bojkotu voleb.

Témata:  Vladimír Putin Rusko Alexej Navalnyj

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy