Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vojčka byla nesmírně krutá, soud v Sarajevu jí dal nejvyšší trest

Válka, ilustrační foto
Válka, ilustrační foto
Foto: Wikimedia Commons

Sarajevo - Soud v Sarajevu vynesl dosud nejtvrdší rozsudek nad ženou za válečné zločiny spáchané během občanské války v Bosně. Bývalá příslušnice chorvatského vojska Azra Bašičová dostala 14 let vězení.

Bašičová (58) byla koncem loňského roku vyhoštěna do Bosny ze Spojených států, kam emigrovala po skončení bojů, které si v Bosně v letech 1992 až 1995 vyžádaly na 100.000 mrtvých. Zadržena byla v roce 2011 na žádost bosenské justice.

Usvědčena byla ze zločinů spáchaných na srbských civilistech, vězněných v okolí města Derventa na severu Bosny. Zde si podle svědků počínala jako "paní nad životem a smrtí".

"Tento soud vás odsuzuje ke 14 letům vězení," prohlásil soudce Sead Dikić. Zdůraznil "zvláštní krutost odsouzené", která s nožem v ruce přistoupila ke zbitému srbskému zajatci, drženému na kolenou dvěma dalšími vězni, a podřízla jej. Podle soudce také mučila desítku dalších zajatců: kopala je, mlátila pěstí i baseballovou pálku, na záda či na čelo jim nožem vyřezávala kříž. Tyto scény se odehrávaly před dalšími vězni.

Ze zločinů spáchaných během konfliktu v Bosně byla obviněna či odsouzena desítka žen. Nejznámější je někdejší viceprezidentka bosenských Srbů, nyní sedmaosmdesátiletá Biljana Plavšičová, kterou jako jedinou ženu soudil Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY). V únoru 2003 ji odsoudil na 11 let, brány káznice opustila v říjnu 2009.

Témata:  Bosna a Hercegovina válka v Jugoslávii válečné zločiny válka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy