Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kurdové v Sýrii zatkli francouzského radikála Barnouina

Armáda Kurdů
Armáda Kurdů
Foto: cabinet.gov.krd

Paříž - Kurdští bojovníci zadrželi v Sýrii francouzského extremistu Thomase Barnouina. Informovala o tom dnes agentura AFP.

V roce 2009 byl ve Francii odsouzen k pětiletému vězení za členství ve skupině, k níž měl blízko terorista Mohamed Merah. Ten v roce 2012 zabil na jihozápadě Francie sedm lidí. 

Barnouina roku 2006 zadržela spolu s dalším francouzským islamistou syrská armáda. Snažili se dostat do Iráku a tam se připojit k bojům proti mezinárodní koalici. Po vydání do Francie v roce 2007 byl Barnouin souzen a o dva roky později dostal pětiletý trest, přičemž jeden rok byl podmíněný. Roku 2014 odjel se svými známými do Sýrie.

Tam ho v polovině prosince spolu s dalšími dvěma Francouzi podle dnešní zprávy televize TV1 zadrželi kurdští bojovníci. Francouzská vláda odhaduje, že k radikálům v Sýrii a Iráku se od roku 2014 připojilo až 1700 francouzských občanů. Doloženo je, že z nich 278 přišlo o život a 302 se vrátilo do Francie.

Témata:  Kurdové Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy