Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimští otcové útočí na učitelky, hrozí jim smrtí. A to je jen začátek.

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Vídeň – Ve čtvrtek byla v Rakousku zveřejněna část studie o islámských mateřských školkách z pera odborníka na náboženství Ednana Aslana z vídeňské univerzity. Z ní vyplývá, že muslimští otcové zastrašují učitele v mateřských školách ve Vídni a chtějí si na nich vynutit islámskou náboženskou výuku, píše deník Kronen Zeitung. Neobvyklé nejsou ani výhrůžky smrtí. Děti prý navíc mívají závažné problémy při výuce němčiny.

Jak podotýká deník Kronen Zeitung, některé pasáže ze studie o mateřských školách poskytují představu o tom, proč město Vídeň odložilo prezentaci této práce. Už v prosinci 2015 totiž byla zveřejněna velmi diskutovaná předběžná studie profesora Ednana Aslana, která odhalila řadu nedostatků v islámských mateřských školách ve Vídni. 

I proto ale podle deníku došlo k tomu, že tamní úřady zcela ztratily kontrolu nad výukou islámu v islámských školkách. A pokud jsou nějaké kontroly přece jen prováděny, nemají předem jasně stanovená kritéria ve vztahu k náboženské výchově.

Autor studie uvádí, že jazyková podpora neněmecky mluvících dětí často selhává. „Vzhledem k tomu, že tyto školky navštěvují z 80 procent děti s tureckými kořeny, které mluví jen turecky, tak i například čečenské děti se zde učí turečtinu místo němčiny,“ cituje ze studie Kronen Zeitung.

Podle analýzy profesora Aslana za založením většiny islámských mateřských škol stojí skupiny a organizace, které by mohly být považovány za „pilíře politického islámu v Rakousku". Celkem 110 dětských skupin a 17 mateřských škol podle něj lze vystopovat k pěti konkrétním jménům.

Vědec ve studii poukazuje také na to, že rodiče muslimských žáků musejí čelit výhrůžkám. „Paní A. (učitelka) hlásí, že byla pronásledována a že jí po cestě do metra otec dítěte hrozil, že ji zabije,“ píše Aslan. V jiném případě zase otec vyhrožoval obviněním ze sexuálního zneužívání, pokud nebude vyhověno jeho požadavkům. V další školce se zase musela učitelka schovat před naštvaným muslimským otcem do skladiště a její kolegové museli proti násilníkovi použít pepřový sprej.

„Bojíme se agresivních otců, domníváme se, že jsou to salafisté. Denně nás osobně uráží, slyšíme každý den, jak jsme xenofobní. A to jen proto, že děláme svou práci správně...“ stěžují si některé učitelky.

Problémů jsou si vědomy i vídeňské úřady, které tvrdí, že je třeba „akutně podniknout nějaký zásah". Náměstek primátora Dominik Nepp listu řekl: „Většina islámských mateřských škol je vedena radikálními muslimy a taková hnízdiště náboženského fanatizace musí být okamžitě uzavřena.“ Město chce také přijmout další opatření, zahájí například školení pedagogů a školních inspektorů. Navíc chce také zpracovat „náboženské pedagogické plány pro všechna náboženství“.

Témata:  muslimové Vídeň Rakousko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy