Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ze syrské Ghúty bylo na základě dohody mezi režimem a povstalci evakuováno 12 nemocných

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Ze syrské oblasti východní Ghúty, kterou ovládají povstalci a která je už několik let v obležení vládních jednotek, bylo v noci na dnešek evakuováno dalších 12 nemocných v kritickém stavu.

Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na mezinárodní červený kříž. Od úterý, kdy evakuace začaly, bylo převezeno do nemocnic v Damašku 16 lidí.

Převozy kriticky nemocných, jichž může být zatím přemístěno z obležené oblasti jen 29, umožnila dohoda mezi Damaškem a povstalci. Ti výměnou za to propustí 29 zajatců. Převoz z východní Ghúty, v níž je nedostatek léků i potravin, podle OSN nutně potřebuje na 500 nemocných. Seznam těchto lidí se od listopadu zkrátil o 16 pacientů, kteří už zemřeli.

"Evakuovali jsme dalších 12 nemocných, většina z nich jsou děti s jejich rodinnými příslušníky. Většina z nemocných trpí rakovinou," řekla dnes agentuře AFP mluvčí červeného kříže v Sýrii.

Z úterý na středu byli evakuováni z východní Ghúty čtyři nemocní, z toho tři děti. Jedno z dětí trpí hemofilií, další Guillain-Barrého syndromem postihujícím nervovou soustavu a třetí leukemií. Evakuovaný muž potřebuje transplantaci ledviny. Podle dohody bylo týž den propuštěno pět zajatců.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.