Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bosně obžalovali 14 Muslimů a 4 Srby za válečné zločiny

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Sarajevo - Sarajevská prokuratura obžalovala 14 bývalých vojáků muslimské (dnes bosňácké národnosti) ze zločinů spáchaných během války v letech 1992-1995 na srbských civilistech.

Jedná se mimo jiné o vraždy několika desítek lidí, informovala bosenská média s odvoláním na dnešní sdělení prokuratury.

Obžalobu dnes prokuratura vznesla i proti čtyřem bývalým příslušníkům bosenskosrbských sil, kteří jsou viněni z účasti na genocidě. Tohoto zločinu se podle žalobců dopustili na Muslimech prchajících ze Srebrenice po jejím ovládnutí silami bosenských Srbů v červenci 1995.

Čtyři někdejší důstojníci vlasenické brigády armády Republiky srbské jsou obžalováni z toho, že se zúčastnili zastavení konvoje vozidel, jímž byli ze Srebrenice převáženi muslimští uprchlíci. Poté oddělovali muže od žen a okrádali je. Ženy byly podle prokuratury znásilňovány a sexuálně obtěžovány a 20 mužů bylo nejprve týráno a posléze povražděno.

Témata:  Bosna a Hercegovina soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.