Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

New York se chystá na oslavy Nového roku. Školí policisty, jak zneškodnit sebevražedného atentátníka

New York City
New York City
Foto: NY Times

New York - Newyorská policie NYPD dnes zahajuje zvláštní bezpečnostní školení, které policistům poskytne návod, jak během nedělních novoročních oslav zneškodnit sebevražedného atentátníka.

Centrální manhattanské náměstí Times Square a okolní ulicie u této příležitosti letos podle odhadu zaplaví až dva miliony lidí. Úřady se proto obávají pokusu o teroristický útok, napsala agentura Reuters.

Mimořádně zvýšená bezpečnostní opatření jsou reakcí na nepodařený sebevražedný atentát v podchodu metra v centru newyorského Manhattanu na začátku prosince. Sedmadvacetiletý pachatel původem z Bangladéše měl na svém těle připevněnou trubkovou výbušninu, která explodovala. Během incidentu utpěli zranění tři lidé.

Policisté zapojení do bezpečnostních operací při oslavách Nového roku letos obdrží taktický bulletin a vzdělávací video. To obsahuje instrukce, jimiž by se měli řídit v případě podezření, že má nějaká osoba u sebe bombu. Návod zároveň obsahuje popis postupu, jak případného útočníka odzbrojit a zadržet.

NYPD do zvláštního školení zahrne také zkušenosti, které získala z údajných tří teroristických útoků, ke kterým ve městě došlo během posledních 15 měsíců a údaje z průběžných analýz atentátů, jež se staly po celém světě.

Témata:  New York Nový rok terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy