reklama

Dnes to podle agentury Reuters oznámil nejmenovaný zástupce jihokorejského ministerstva zahraničí s tím, že prohlídka se uskutečnila na konci listopadu. Peking v reakci na dnešní sdělení prohlásil, že neumožňuje čínským společnostem porušovat sankce OSN, a informaci o čínských lodích dovážejících ropu Severokorejcům zpochybnil.

OSN kvůli severokorejskému jadernému a balistickému programu uvalila na KLDR řadu sankcí včetně těch, které omezují obchodování s ropou, ale také například s uhlím. Před Vánocemi pak Rada bezpečnosti OSN sankce ještě více zpřísnila, dovážet do KLDR se nyní nesmí většina rafinovaných ropných produktů.

Dnešní oznámení nejmenovaného činitele jihokorejského ministerstva zahraničí tvrdí, že plavidlo Lighthouse Winmore plující pod hongkongskou vlajkou v říjnu dopravilo Severokorejcům rafinovaný ropný produkt, což již v té době odporovalo tehdejším sankcím. Obchod se uskutečnil v mezinárodních vodách a dokazují ho satelitní snímky, sdělil zmíněný představitel. Jihokorejská média uvádějí, že tanker dodal KLDR 600 tun rafinovaných produktů.

Prohlídku plavidla včetně výslechů posádky provedli Jihokorejci podle listu South China Morning Post v 24. listopadu, kdy tanker připlul do jihokorejského přístavu Josu na jihu země.