Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na indonéském ostrově Sumatra se probudila sopka Sinabung

Sopka
Sopka
Foto: Reprofoto internet

Jakarta - Sopka Sinabung na indonéském ostrově Sumatra tento týden ožila mocnou erupcí. Životy tisíců lidí v blízkém okolí ovlivnil sopečný popel a dým a poničena byla pole stovek zemědělců.

Vesnice v okruhu sedmi kilometrů od sopky byly evakuovány a nikdo nebyl raněn. Sloupec horkého popela, jejž vulkán vychrlil dnes, dosáhl výšky až čtyři kilometry, předchozí dva dny byl ještě vyšší, informovaly místní úřady.

"Vezmeme-li v úvahu pyroklastické proudy a plochu pokrytou popelem, byla (středeční erupce) tento rok tou nejsilnější," řekl AFP Sutopo Purwo Nugroho z místního úřadu pro zvládání přírodních katastrof.

Pyroklastický proud, jenž bývá někdy označován jako žhavé mračno, je nejnebezpečnějším z doprovodných jevů erupce. Je to vlna žhavých sopečných plynů smíšených s úlomky magmatu a sopečného popela s teplotou od 100 do 1000 stupňů Celsia, která se pohybuje po sopečném svahu velkou rychlostí.

"Sopečný popel dopadl na několik vesnic v okolí vulkánu Sinabung," uvedlo k erupci indonéské Středisko pro vulkanologii a zmírnění rizik geologické činnosti. Třebaže místní úřady zakázaly provádět jakoukoli činnost v okruhu tří kilometrů od vulkánu, místní obyvatelé se vrátili do vesnic a obdělávají pole, informoval list South China Morning Post.

Témata:  Indonésie Sumatra sopky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.