Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nacionalista Žirinovskij se stal prvním oficiálním kandidátem na ruského prezidenta

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Vůdce ruských nacionalistů Vladimir Žirinovskij se stal prvním oficiálním uchazečem o křeslo ruského prezidenta.

Žirinovského dnes zaregistrovala jako kandidáta do březnových voleb ústřední volební komise, oznámila agentura Interfax.

Žirinovskij kandiduje na prezidenta už pošesté, ale ani jednou neuspěl. V minulých volbách před šesti lety skončil se šesti procenty hlasů na čtvrté příčce. Letos mu průzkumy slibují, že by mohl předstihnout kandidáta komunistů a umístit se hned za favoritem klání Vladimirem Putinem.

Současný prezident ve středu doručil ústřední volební komisi balík dokumentů a ještě bude muset předložit nejméně 300.0000 podpisů, než se oficiálně stane kandidátem. Ale asi nikdo nepochybuje, že Putin všechny formality zdolá a pak bude hladce znovu zvolen na dalších šest let v čele státu.

Záměr kandidovat na prezidenta vyjádřila padesátka lidí. Straničtí kandidáti mají čas pro podání přihlášky do 12. ledna, nezávislí do 7. ledna.

Témata:  Vladimir Žirinovskij 1 Rusko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 15:31

Mrazivé počasí odezní, přetrvá v jednom kraji. Platí výstraha

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy