Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bosně bylo obžalováno 11 Muslimů za válečné zločiny na Srbech

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Sarajevo - Bosna obžalovala 11 bývalých příslušníků převážně muslimských ozbrojených sil z válečných zločinů spáchaných na Srbech během války v letech 1992-1995.

Ve čtvrtek již vznesla obžalobu proti 14 jiným Bosňákům (dříve Muslimům) za podobné zločiny.

Dnešní obžaloba se týká přepadení obce Čemerno u města Ilijaše, ležícího severně od Sarajeva, v červnu 1992. Cílem naplánované akce bylo zcela vyhnat tamní srbské obyvatelstvo, a to jedno jakým způsobem.

Podle obžaloby bylo zavražděno přinejmenším 30 civilistů i vojáků srbské národnosti, včetně žen a dětí. Některé z obětí byly mučené a následně zavražděné mimořádně krutým způsobem. Jejich těla pak pachatelé dokonce zohavili.

Šest z dnes obžalovaných bylo zatčeno minulý týden a je od té doby ve vazbě. Zbylých pět se hájí zatím na svobodě, napsala v souvislosti s tímto případem agentura AFP na základě informace poskytnuté mluvčím bosenské prokuratury.

Pokud jde o 14 Bosňáků obžalovaných ve čtvrtek, prokuratura pro válečné zločiny je konkrétně viní ze zavraždění několika desítek srbských civilistů, a to mužů i žen různého věku, z mučení, týrání, olupování a vyhánění téměř všeho civilního obyvatelstva srbské národnosti z oblasti města Konjice, ležícího asi 40 kilometrů jihozápadně od Sarajeva.

Témata:  Bosna a Hercegovina soudy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy