Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hranice evropských zemí se dnes posunuly. Některé státy změnily velikost

Belgie, Brusel
Belgie, Brusel
Foto: Pixabay

Brusel/Amsterdam - Belgie je od dnešního dne co do rozlohy o něco menší a Nizozemsko naopak o kousek větší. Začala totiž platit dohoda mezi těmito zeměmi o drobné úpravě hranice.

Nizozemsko díky smlouvě z roku 2016 získává dva poloostrůvky na řece Máze o rozloze 16 hektarů a Belgie jeden tříhektarový poloostrůvek, informovala agentura DPA.

Dohoda se týká neobydlených území na Máze a má vyřešit komplikace, které způsobily úpravy této řeky v 60. až 80. letech minulého století. Řeka, která byla od poloviny 19. století přirozenou hranicí mezi Belgií a Nizozemskem, se totiž kvůli zlepšení splavnosti kanálů před padesáti lety "narovnávala". Tím se ale část belgického území ocitla na nizozemské straně a naopak.

Belgie tak měla od té doby přístup k části svého území (poloostrůvkům Ilal a Eijsden) jen po vodě a stejně na tom byli Nizozemci v případě poloostrůvku Petit-Gravier. Ze situace tak podle DPA těžili například pašeráci drog.

Témata:  Belgie Nizozemí hranice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.