Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Estonská veřejnoprávní televize čelí kritice, na Nový rok nezahrála hymnu

Estonsko, ilustrační foto
Estonsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Tallinn - Estonská veřejnoprávní televize ETV neodvysílala s příchodem Nového roku státní hymnu. Místo ní byla nasazena hlasitější vlastenecká píseň.

Hlava státu o půlnoci poprvé promluvila k občanům nikoli z televizní obrazovky, ale na centrálním tallinnském náměstí Svobody. Po jejím projevu, který ETV přímo přenášela, očekávali diváci hymnu.

Místo ní televize do programu zařadila vlasteneckou píseň Eestlane olen ja eestlaseks jään (Jsem a zůstanu Estoncem). "Nebylo to lehké rozhodnutí, všem se omlouváme," řekla novinářům mluvčí ETV.

"Je mi to líto a prosím o prominutí, bylo to pro mě nepříjemné překvapení," řekla prezidentka Kersti Kaljulaidová. Šéf opoziční Konzervativní lidové strany Mart Helme označil postup televize za "vrchol nadutosti a urážku citů estonského národa".

Témata:  Estonsko Silvestr

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy