Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko je rozdělené na dvě strany. Prezidentské volby to ukázaly

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Vítěz 2. kola prezidentských voleb sice ještě není oficiálně znám, předběžné výsledky ale ukazují na hluboké rozdělení tamní společnosti.

"To, že tyto volby mohou zemi rozdělit, se očekávalo. Ale při bližším pohledu se jedná spíš o negativní polarizaci," píše německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Skoro polovině voličů Van der Bellena a každému třetímu voliči Hofera šlo především o to, aby zabránil zvolení druhého kandidáta," uvedl list.

Deník Die Welt konstatuje, že voliči hlasující pro Hofera dávali svým výběrem najevo i nesouhlas s politikou vládní koalice socialistů (SPÖ) a lidovců (ÖVP).  List také upozorňuje, že rakouské volby mohou mít dopad i na situaci v dalších státech.

"V listopadu se volí ve Spojených státech, příští rok v květnu ve Francii a na podzim 2017 do německého Spolkového sněmu. Ve všech těchto zemích mají dobré vyhlídky politici, kteří podporují předsudky, čerpají energii z napětí ve společnosti a vezou se na vlně rozčarování z etablovaných politických stran," napsal deník. "Kdo chce zastavit posilování těchto 'populistů', musí toho udělat víc, než jim jen nadávat do 'nacistů' a 'idiotů'," uvedl.

Podle deníku Süddeutsche Zeitung se prezidentské volby nepodobaly žádnému předchozímu hlasování v Rakousku. "Země byla po zavření volebních místností napjatá a rozdělená na dva tábory: pravice a naštvaní občané proti levici, středu, znepokojeným a zklamaným," napsal deník.

Témata:  Rakousko Německo noviny a tisk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.