Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan se čílí: USA si na Turecko vymýšlí komploty

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes ostře reagoval na rozhodnutí newyorského soudu, který uznal jednoho z šéfů turecké státní banky vinným z podílu na komplotu s cílem pomoci Íránu vyhnout se americkým sankcím.

"Spojené státy teď vedou sérii velkých komplotů - a to nejen justičních, ale také ekonomických," řekl Erdogan na tiskové konferenci v Istanbulu. "Pokud je toto americké chápání spravedlnosti, pak je svět ztracen," dodal podle agentury AFP turecký prezident, který se už dříve o kauze vyjadřoval jako o politickém útoku na svou vládu.

Erdogan také řekl, že dvoustranné dohody mezi USA a Tureckem ztrácejí platnost. Jaké dohody má na mysli, ale podle agentury Reuters neupřesnil.

Někdejší bankéř turecké státní banky Mehmet Hakan Atilla byl ve středu uznán vinným mimo jiné z bankovního podvodu a spiknutí s cílem porušit zákon o amerických sankcích. Proti Atillovi svědčil klíčový muž celého procesu, turecko-íránský obchodník Reza Zarrab. Vypověděl mimo jiné, že Erdogan věděl, že Turecko navzdory americkým sankcím obchoduje s Íránem, a z tehdejší pozice premiéra to schválil.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan USA Turecko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy