Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

FBI vyšetřuje nadaci Clintonových, podezřívá ji z korupce

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

Washington - FBI pátrá, zda Nadace Hillary a Billa Clintonových získávala dary výměnou za politické protislužby v době, kdy Hillary Clintonová zastávala post šéfky americké diplomacie. Zatím není jasné, kdy a proč vyšetřování začalo, nicméně trvá prý už několik měsíců. Podle agentury AP ho vedou agenti z Little Rocku ve státě Arkansas, kde byla nadace založena.

Kritici obviňují exprezidenta Billa Clintona a jeho manželku Hillary z toho, že nadaci využívají k vlastnímu obohacení a že její dárci měli zvláštní přístup na ministerstvo zahraničí v dobách, kdy ho v letech 2009 až 2013 vedla Clintonová. Nicméně vyšetřovatelé zaměření na korupci už předloni neprojevili zájem o spolupráci s FBI, protože nebyli přesvědčení o síle důkazů, jaké jim úřad předložil.

Mluvčí nadace Craig Minassian uvedl, že nadace se "stala cílem politicky motivovaných obvinění a znovu a znovu se tato obvinění ukázala jako falešná".

Současný republikánský prezident Donald Trump opakovaně vyzýval k vyšetřování Clintonové, jejích spolupracovníků i nadace. Kritizoval ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, že v této věci nepodnikl žádné kroky. Demokraté tvrdí, že Trump se snaží obviňováním své někdejší rivalky odvrátit pozornost od aféry Russiagate.

Témata:  Hillary Clintonová Bill Clinton USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy