Uberach (Francie) - Ovocné destiláty vždy měly na východě Francie dobrou pověst, ale v Alsasku se šest historických palíren nyní pustilo do výroby whisky. Od roku 2015 má region chráněné zeměpisné označení. Alsaská whisky musí pocházet z ječmenného sladu z regionu, kde je rovněž vyráběna.
"Měli jsme v ruce všechny karty: destilační přístroje, dubové sudy, vodu z Vogéz a slad z ječmene ze sousedního pivovaru. Stačilo se jen do toho pustit," vysvětluje Jean Metzger, jeden z vedoucích pracovníků palírny Bertrand v městečku Uberach.
Na stěnách tohoto podniku založeného v roce 1874 jsou vystaveny desítky ocenění získaných za pálenky z hrušek a slív. Žádná cena zde však není za pálenku ze sladu. "Už se nehoníme za medailemi," ujišťuje majitel palírny ve svém skladu, kde odpočívá asi 250 sudů z francouzských dubů naplněných nápojem, který musí stárnout alespoň tři roky, aby se z něho stala whisky.
V každém sudu byla dříve, než se do nich později nalila whisky, různá vína i alkoholické nápoje, například koňak, aperitiv banyuls či šampaňské. Například Uberach Single Cask Jaune vděčí za svou jantarovou barvu stárnutí v sudu od žlutého vína z Arbois.
"Kvalita konečného výrobku závisí především na vlastnostech sudů," zdůrazňuje Jean Metzger, který vyhledává mimořádné sudy po celém světě.
"Jako vinařská oblast máme přístup k vynikajícím sudům. Byli jsme první, kdo vyráběl stoprocentně alsaskou whisky ze sudu pocházejícího z městečka Husseren-les-Châteaux v Alsasku," říká Metzger.
Po fermentaci se nápoj dvakrát destiluje v malých měděných destilačních přístrojích firmy Bertrand, aby se získala lehká pálenka z ječmene s ovocným přídechem, která se pak přelévá do různých sudů, aby získala charakter.
Alsasko, které je zároveň historickým regionem pivovarnictví a producentem ovocných pálenek, jejichž destilace je velmi jemná, mělo vše pro to, aby se stalo průkopnickým regionem francouzské whisky spolu s Bretaní, vysvětluje ředitel Federace francouzské whisky Philippe Jugé.
Do výroby whisky se zároveň s palírnou Bertrand pustila desítka producentů ovocných pálenek v Alsasku. "Poptávka a prodej stále rostou," raduje se Régis Syda, předseda svazu alsaských lihovarníků a likérníků. "Produkce zdaleka nedosahuje takového objemu jako v Irsku nebo Skotsku, ale alsaská whisky přitahuje, a to dokonce i zahraniční klienty," prohlašuje.
Související
13. června 2024 14:43
8. listopadu 2022 9:55
21. října 2022 17:45
16. září 2022 8:24
13. července 2022 8:16
6. června 2022 11:51