Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská a syrská letadla opět útočila ve východní Ghútě. Zasaženy byly i nemocnice

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek - Při nových náletech východně od syrské metropole přišlo o život nejméně 17 civilistů. Dalších 60 lidí utrpělo zranění. V oblastech držených rebely bylo v posledních deseti dnech zasaženo více než deset nemocnic, uvedla BBC.

Oblast východní Ghúty u Damašku je regionem, kde se během války v Sýrii svádějí nejprudší boje. Podle SOHR jsou za údery zodpovědné syrské a ruské bojové letouny. Damašek a jeho spojenec Moskva ale trvale popírají, že by ostřelovaly civilní oblasti.

Mezi náletem postižené nemocnice patří například porodnice ve městě Maarra an-Numán, ležícím v severosyrské provincii Idlib. Během čtyř dnů byla zasažena třikrát. Při zatím nejhorším útoku tam ve středu zemřelo pět lidí a toto zdravotnické zařízení muselo být dočasně uzavřeno.

Podle poradce Svazu zdravotnických a pomocných organizací (UOSSM) Hamishe de Bretton-Gordona další údery v posledních dnech mířily převážně na nemocnice ve východní Ghútě. "Opět je to v nevídané míře," řekl a dodal, že "je tam přes 125 dětí, které je nutné k záchraně života operovat".

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.