Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan kritizoval USA za odsouzení tureckého bankéře, pohrozil i žalobou

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara/New York - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět kritizoval Spojené státy za rozhodnutí newyorského soudu v případu tureckého bankéře Hakana Atilly. Pohrozil dokonce možnými právními kroky proti USA.

Soud uznal ve středu někdejšího bankéře turecké státní banky Halkbank vinným mimo jiné z podvodu a spiknutí s cílem porušit zákon o amerických sankcích. Attila se podílel na komplotu, jehož cílem bylo napomoci Íránu vyhnout se prostřednictvím nelegálních finančních transakcí v hodnotě miliardy dolarů americkým sankcím. Rozsudek nad Atillou bude vynesen 11. dubna.

Případ ještě více poškodil už tak napjaté americko-turecké vztahy. "Očerňuje to jméno naší banky na mezinárodní úrovni," řekl Erdogan podle dnešní zprávy listu Hürriyet. "Bude-li to nutné, Turecko USA zažaluje," dodal autoritářský prezident.

Kromě toho znovu obvinil USA z poskytování ochrany Fethulláhu Gülenovi. Ankara tomuto duchovnímu, který žije v USA, připisuje hlavní slovo při zosnování nezdařeného puče v Turecku v roce 2016 a žádá jeho vydání.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan USA Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy