Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor o název Makedonie se chýlí ke konci? Premiér chce zádrhel vyřešit do půl roku

Makedonie, ilustrační foto
Makedonie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Skopje - Spor s Řeckem o název Makedonie by mohl být vyřešen do konce června. V rozhovoru pro řeckou stanici Alpha TV to uvedl makedonský premiér Zoran Zaev. Oficiálně se v OSN země prozatím nazývá Bývalá jugoslávská republika Makedonie.

Řecko blokuje bývalé jugoslávské republice dosud snahu připojit se k NATO a brání jejímu začlenění do EU kvůli názvu Makedonská republika. Ten Skopje přijalo po rozpadu Jugoslávie, což Atény označily za zásah do svého dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou severořeckou provincii.

"Jsem přesvědčený, že je možné dosáhnout dohody do konce první poloviny letošního roku," prohlásil Zaev. Žádné podrobnosti o tom, na čem svůj optimismus zakládá, nicméně nesdělil.

Řecký ministr zahraničí Nikos Kotzias dle agentury Reuters už ve čtvrtek potvrdil, že také jeho země chce tuto při ukončit. Příští týden v úterý o tom bude hovořit v Aténách s makedonským vicepremiérem pro evropské záležitosti Bujarem Osmanim.

Témata:  Makedonie Řecko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy