Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby v Itálii: Strany od středu doprava vytvořily koalici pro volby

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím - Lídři hlavních politických stran pravého středu v Itálii se dohodli, že do březnových voleb půjdou jako čtyřčlenná koalice. Slibují nižší daně, méně byrokracie či méně omezení ze strany EU.

Koalici zformovala strana Vzhůru, Itálie bývalého premiéra Silvia Berlusconiho, Liga severu Mattea Salviniho, Bratři Itálie Giorgie Meloniové a čtvrté menší politické uskupení. Čtyřhodinové jednání se konalo v Berlusconiho rezidenci v Arcore u Milána.

"Více bezpečnosti pro všechny, reforma justice a důraz na řádný proces, revize důchodového systému..., zavedení rovné daně, ochrana italských firem a značky Made in Italy, podpora porodnosti a kontrola imigrace," vyjmenovala koalice ve společném komuniké cíle, jichž chce dosáhnout. Seskupení v předvolebních průzkumech vede.

Koalice chce zrušit důchodovou reformu bývalé ministryně práce Elsy Fornerové. Reforma zavedená v době úsporných opatření počítala se zvýšením věkové hranice odchodu do důchodu.

Témata:  Itálie Silvio Berlusconi EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy