reklama

Čtyřčlenná koalice pravého středu je favoritem nadcházejících parlamentních voleb, jež se mají konat 4. března. Předvolební průzkumy jí přisuzují 45 procent hlasů.

Berlusconi (81), který si mnohdy k překvapení svých koaličních partnerů usurpuje hlas celého středopravého bloku, nejprve v rádiu uvedl: "(Šéf Ligy severu Matteo) Salvini už si nemyslí, že bychom měli od eura odstoupit. Pochopil, že by to bylo technicky nemožné a z hlediska naší ekonomiky i neúnosné."

Claudio Borghi, mluvčí LN pro oblast hospodářství, vzápětí tvrzení milánského magnáta popřel. "V okamžiku, kdy se Liga severu dostane do parlamentu, začne všemi dostupnými způsoby připravovat dosažení měnové suverenity. Je to otázka národní bezpečnosti," kontroval Borghi v televizi.

Třebaže mluvčí euroskeptické strany v tomto ohledu vyvrátil jednotu celého bloku, odstoupení od eura nebylo předmětem jednání, která v neděli vedla k uzavření předvolební koalice pravého středu. LN si uvědomuje, že odstoupení od eura nejde dosáhnout, dokud se nezmění mezinárodní podmínky, a přestala pro něj tolik horovat, připomněla agentura Reuters.