Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dva barmští novináři Reuters byli obžalováni, chtěli odhalit pravdu o tažení proti Rohingům

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Rangún - Barmská prokuratura dnes oficiálně obžalovala dva místní novináře, pracující pro agenturu Reuters. Za porušení státního tajemství jim hrozí až 14 let vězení. Ťjo Sou U (27) a Wa Lone (31) byli zatčeni 12. prosince.

Žurnalisty zatkli na předměstí největšího barmského města Rangún krátce poté, co se sešli se dvěma policisty. Ti působili v barmském Arakanském státě, kde jsou bezpečnostní složky obviňovány z porušování lidských práv při jejich tažení proti Rohingům. Před násilnostmi uprchlo od srpna z Barmy do sousedního Bangladéše na 650.000 Rohingů.

Barmská prokuratura uvedla, že novináři nelegálně získali od policistů "významné tajné vládní dokumenty vztahující se k Arakanskému státu a bezpečnostním silám s cílem sdílet je se zahraničními médii". Policisté byli rovněž zatčeni.

Obhájce novinářů Than Zo Aun dnes prohlásil, že vyzval k okamžitému propuštění svých klientů na kauci. Soudce to ale odmítl s tím, že žádost přezkoumá a rozhodne při příštím jednání, které se uskuteční 23. ledna. "Od verdiktu jsme stále daleko," řekl obhájce.

Před soudní budovou se dnes na protest proti zadržení svých kolegů shromáždilo několik desítek novinářů oděných v černém. Organizace pro lidská práva kritizují novou barmskou civilní vládu vedenou nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij, že nadále používá zákony z koloniální éry k zastrašování a uvězňování žurnalistů. Tyto zákony ve velké míře uplatňovala vojenská junta, která zemi donedávna vládla, k umlčování kritiků a médií.

"Zakročili proti nám, protože jsme se snažili odhalit pravdu," řekl médiím novinář Wa Lone, když byl dnes po půlhodinovém jednání odváděn od soudu zpátky do největší barmské věznice Insein. Šéfredaktor agentury Reuters Stephen Adler uvedl, že stíhání novinářů je "bezostyšným a bezdůvodným útokem na svobodu tisku".

Témata:  Barma novináři Reuters média

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy