Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Část Kalifornie zaplavilo bahno, už 13 mrtvých. Dívku zachránili na poslední chvíli +VIDEO

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Los Angeles - Počet obětí záplav a sesuvů bahna, které v jižní části amerického státu Kalifornie vyvolaly prudké lijáky, se zvýšil na 13. Bilance mrtvých se ještě může zvýšit, protože záchranáři ještě neprohledali všechny zasažené oblasti.

Prudké deště postihly jižní Kalifornii v úterý ráno. Lijáky vyvolaly sesuvy kamení a bahna, které zničily několik domů. Mnohde byly zablokovány dlouhé úseky silnic. Nejhůře byla postižena oblast města Montecito severozápadně od Los Angeles.

Zranění související s řáděním živlu utrpělo nejméně 25 lidí, stav čtyř lékaři označují jako kritický. Do nemocnic ale záchranáři převezli přes 160 lidí, poznamenal server BBC. Bilanci obětí šerif zasaženého okresu Santa Barbara Bill Brown v úterý odpoledne místního času (dnes brzy ráno SEČ) zvýšil z osmi na 13.

Americká média informovala o několika případech šťastné záchrany. V Montecitu našel po několika hodinách v troskách domu zavaleného bahnem záchranářský pes čtrnáctiletou dívku, její vyproštění pak trvalo dalších šest hodin. "Myslela jsem si, že zemřu," řekla hasičům, kteří ji z trosek vynesli. Živý byl nalezen i chlapec, kterého bahno a voda vláčely takřka kilometr. Chlapcův otec ale patří mezi pohřešované.

V bezpečí stále ještě nejsou stovky obyvatel, jejich přesný počet ale úřady neznají. Deník Los Angeles Times napsal, že jen v oblasti kaňonu Romero východně od Santa Barbary je ve svých domovech uvězněno kolem 300 lidí. Záchranáři po východu slunce (odpoledne SEČ) plánují jejich leteckou evakuaci.

Témata:  povodně v USA USA sesuv půdy povodně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy