Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko za útok dronů na Rusy v Sýrii nepřímo obvinilo Ukrajinu a USA

Dron U.S. AIR FORCE
Dron U.S. AIR FORCE
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Moskva - Ruský generál Alexandr Novikov tvrdí, že bomby, které měly dopadnout na základny Tartús a Hmímím v Sýrii, byly opatřeny roznětkami, které se vyrábějí i na Ukrajině. Rusko také nepřímo obvinilo Spojené státy z podílu na nedávném útoku bezpilotních letounů.

Třináct vyspělých bezpilotních aparátů se o útok na ruské základy pokusilo v noci na 6. ledna. Podle ruské armády se protiraketové obraně podařilo sedm aparátů sestřelit a šest radioelektronicky ovládnout. Tři z nich přistály, další tři při přistání explodovaly.

Podle agentury Interfax byl útok bezpilotních letounů dílem islamistů z organizace Džabhat An-Nusra, což je syrská odnož teroristické organizace Al-Káida.

Bomby, které měly být na ruské cíle svrženy, není podle Novikova možné vyrobit "podomácku". Vyšetřování ukázalo, že roznětky byly vyrobeny s použitím materiálu, "který se vyrábí v řadě zemí včetně Ukrajiny," uvedl podle Interfaxu Novikov.

Ruské ministerstvo obrany v úterý vydalo prohlášení, podle něhož v době útoku bezpilotních letounů na ruské vojenské základny nedaleko operoval americký výzvědný letoun. Podle ruské armády je to "podivná shoda okolností".

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy