Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indická raketa vynesla na oběžnou dráhu 31 satelitů

země
země
Foto: www.nasa.gov

Dillí - Nosná 320tunová raketa Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV-C40) vzlétla z indické základny Šríharikóta na pobřeží Bengálského zálivu těsně před půl desátou místního času (4:00 SEČ). Vynesla na oběžnou dráhu Země 31 mikro a nanosatelitů sedmi různých zemí včetně jubilejní sté družice druhé nejlidnatější země světa.

Více než polovina vynesených satelitů patří Spojeným státům, tři Indii a zbylé Kanadě, Finsku, Francii, Jižní Koreji a Británii.

Pro Indii je nejvýznamnější družice řady Cartosat-2, která je součástí systému na sledování indických hranic a vytváření snímků zemského povrchu s vysokým rozlišením. Dva vědci z indické vesmírné agentury ISRO řekli Reuters, že satelitní snímky budou využívány indickými bezpečnostními složkami k monitorování vojenských aktivit v sousedním Pákistánu, dále v Číně, Bangladéši, Nepálu a na Srí Lance.

"Vyslání 100. satelitu ISRO je důkazem velkolepých úspěchů Indie a také světlé budoucnosti jejího vesmírného programu," uvedl na twitteru indický premiér Naréndra Módí.

Módího vláda usiluje o rozvoj domácího vesmírného programu jakožto ukázky nízkonákladové technologie. Loni v únoru vynesla v rámci jediné mise na orbitu 104 různých satelitů, z nich 96 pro USA. ISRO momentálně hospodaří s rozpočtem kolem čtyř miliard dolarů (85 miliard Kč) a doufá, že poslední úspěchy jí umožní získat ještě silnější pozici ve stamiliardovém vesmírném průmyslu.

Témata:  Indie Země Naréndra Módí

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy