Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko podpoří repatriaci Rohingů, pošle tři miliony dolarů

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio/Rangún - Japonsko pošle tři miliony dolarů vládě Barmy, aby jí pomohlo s návratem uprchlíků z muslimské menšiny Rohingů. Barmská armáda přiznala, že její vojáci společně s buddhistickými vesničany zavraždili deset Rohingů, jejichž těla byla nalezena v masovém hrobě v jedné z vesnic v Arakanském státě na severu Barmy.

Ministr zahraničí Taró Kóno, který je na návštěvě Barmy, dnes zároveň apeloval na barmskou vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij, aby zaručila bezpečný a dobrovolný návrat Rohingů.

Ministrova třídenní návštěva Barmy zahrnuje také cestu do Arakanského státu na západě země, kde dříve žil více než milion členů muslimské menšiny. Zástupci humanitárních organizací a nezávislých médií se na tomto území volně pohybovat nesmějí. Od 23. ledna by se tam měli začít Rohingové vracet na základě memoranda, které 23. listopadu podepsali představitelé Barmy a Bangladéše. Rozsah repatriace ale zůstává nejasný, uvedla agentura AP.

Ministr Kóno uvedl, že japonská vláda plánuje dále investovat 20 milionů dolarů (přes 420 milionů Kč) do zlepšení humanitárních podmínek v Arakanském státě a rozvoje oblasti. Ministerstvo zahraničí zároveň zdůraznilo, že proces návratu Rohingů do Barmy bude monitorovat. "Peníze budou vypláceny ve správnou chvíli podle postupu repatriace," uvedl jeden z jeho činitelů. Kóno také požádal vládu Barmy, aby povolila do Arakanského státu vstup novinářům a humanitárním pracovníkům.

Barmská armáda ve středu uvedla, že její členové společně s buddhistickými vesničany zabili muslimské "teroristy", které vojáci zajali při povstaleckých útocích na začátku září. "Vesničané a příslušníci bezpečnostních složek přiznali, že spáchali vraždu," napsala barmská armáda.

Masový hrob s deseti těly byl objeven 18. prosince v jedné z pobřežních vesnic asi 50 kilometrů od metropole Arakanského státu Sistwei. "Bezpečnostní složky prováděly 1. září v oblasti čistící operaci, když byly napadeny bengálskými teroristy ozbrojenými holemi a meči," napsala dále armáda v prohlášení.

"Deset útočníků bylo polapeno, zbytek armáda zahnala na útěk střelbou do vzduchu. Zajatci měli být předáni policii, ale ozbrojenci pokračovali ve svých útocích a zničili dvě vojenská vozidla výbušninami," uvedla armáda s odvoláním na výsledky vyšetřování případu. "Rozhořčení buddhističtí vesničané, kteří při útocích ozbrojenců ztratili své příbuzné, chtěli zajatce zabít. Nahnali je do hrobu na okraji vesnice a pobodali je. Příslušníci bezpečnostních sil je pak zastřelili," dodává se v prohlášení s tím, že zodpovědní budou pohnáni ke spravedlnosti.

Témata:  Barma Japonsko Rohingové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy