reklama

"Nenaplnila se noční můra nejen pražské kavárny, že Miloš Zeman slaví volební vítězství už po prvním kole. Nenaplnil se sen o tyrkysové revoluci Pavla Fischera, přesvědčení Michala Horáčka, že když poctivě prochodíte celou zemi, nemůžete neuspět, ani výzva Marka Hilšera, že na Hradě nemá být vysloužilý prezident za svým kariérním zenitem," píše list Sme.

Podle deníku bude Drahoš v nejbližších dvou týdnech čelit neustálé diskreditační kampani a právě to, jak se k ní postaví, předurčí jeho prezidentské naděje. "Nebude to mít lehké, ale pokud to ustojí, může se stát prezidentem. Ze Zemanových soupeřů má totiž největší šanci získat na svou stranu voliče protikandidátů," uvádí Sme. Podle jeho komentáře nejbližší dva týdny rozhodnou, zda Česko bude mít na Hradě respektovanou a úctyhodnou osobnost, nebo Zemana.

"Na Pražském hradě budou muset připravit plán B. Ještě pár dnů před volbou novináři spekulovali, že prezident Miloš Zeman by při nízké účasti mohl vyhrát již v prvním kole. Necelých 39 procent vypadá jako menší Zemanův neúspěch," napsal Denník N. Problémem pro Zemana je podle listu i to, že nezanedbatelný počet hlasů získali další kandidáti, kteří se vůči němu vyhraňovali.

Podle portálu Aktuality.sk porážka současného prezidenta není z říše fantazie a stává se reálnou možností. "Zemanovo stěhování na Vysočinu je po prvním kole voleb pravděpodobnější, než se dosud zdálo," uvedl portál, podle kterého sčítání hlasů ukázalo, že Česko je rozděleno radikálněji, než tomu bylo dosud.