Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koalice pod vedením vytváří v Sýrii vojenský pohraniční sbor

Armáda Kurdů
Armáda Kurdů
Foto: cabinet.gov.krd

Damašek - Koalice vedená Spojenými státy pracuje spolu s kurdsko-syrskými milicemi na vytvoření nového pohraničního sboru o 30.000 lidech.

Napsala to dnes agentura Reuters s odvoláním na prohlášení mluvčího koalice. Krok podle Reuters rozšíří nespokojenost Turecka s podporou, kterou USA poskytují Kurdům v Sýrii.

Pohraničníci, jejichž první skupina prochází výcvikem, by měli být rozmístěni na hranicích oblastí kontrolovaných kurdsko-arabskými milicemi SDF, což je aliance ovládaná kurdskou YPG operující na severu a východě Sýrie. Polovinu míst nového sboru obsadí bojovníci SDF, druhou polovinu mají tvořit rekruti.

Jednotka má chránit severní hranici Sýrie s Tureckem, iráckou hranici na jihovýchodě a údolí řeky Eufrat, které rozděluje síly podporované Spojenými státy a bojovníky, za nimiž stojí Írán a Rusko.

Témata:  Sýrie Syrská krize Kurdové

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy