reklama

V prvních devíti měsících loňského roku rozhodly německé správní soudy ve prospěch neúspěšných žadatelů o azyl téměř v polovině případů, informoval dnes list Süddeutsche Zeitung (SZ).

Od ledna do září loňského roku německé správní soudy rozhodly ve prospěch neúspěšných žadatelů o azyl v 44 procentech případů, kterými se zabývaly obsahově, nikoli jen formálně - třeba v případě, že žalující mezitím Německo opustil. Ve stejném období roku 2016 bylo se svou žalobou u soudu úspěšných zhruba 29 procent stěžovatelů z řad migrantů.

Valné většině žalujících přiznal správní soud ochranu na základě ženevské úmluvy o ochraně obětí války, další migranty ochránilo vydání zákazu deportace či poskytnutí takzvané subsidiární, tedy časově omezené ochrany. Jen velmi malé množství z žadatelů o azyl, kteří se obrátili na soud, dostalo skutečně azyl v té formě, jak jej zaručuje německá ústava.

Zdaleka nejúspěšnější jsou podle statistiky u německých správních soudů se svými žalobami Syřané a Afghánci. V případě obou skupin soudy daly v prvních devíti měsících roku 2017 za pravdu více než 60 procentům žalujících.

Podle listu SZ se ale Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF), který o udílení azylu v Německu rozhoduje, často proti rozhodnutí soudů odvolává a v druhé instanci bývá úspěšný.

Žalobu k soudu podávají v současnosti prakticky všichni odmítnutí žadatelé o azyl. Počet žalob na rozhodnutí v azylových řízeních se ve srovnání let 2016 a 2017 zvýšil z asi 70.000 na 320.000. Do Německa za poslední tři roky přišlo celkem asi 1,4 milionu migrantů. V roce 2015 to bylo asi 890.000 osob, v roce 2016 zhruba 280.000 a loni podle předběžných odhadů méně než 200.000 lidí.