Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Statisíce Rohingů se mají podle dohody vrátit do Barmy do dvou let

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: CNN

Rangún - Barma a Bangladéš se dohodly na podmínkách návratu 650.000 muslimských Rohingů, kteří od loňského léta uprchli z Barmy před represemi. Uprchlíci jsou soustředěni na jihovýchodní hranici Bangladéše, kde je v současnosti největší koncentrace migrantů na světě.

Zástupci obou asijských zemí dnes jednali v barmské metropoli Neipyijto. Uprchlíci se mají do Barmy vrátit do dvou let a obě země se shodly na tom, jaké formuláře budou muset běženci vyplnit. Bangladéšské ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení uvedlo, že v západobarmském Arakanském státě, v němž Rohingové žijí, bude postaveno pět táborů.

"V příštích dnech se budou moci uprchlíci začít registrovat," sdělil bangladéšský velvyslanec v Barmě Muhammad Sufiur Rahmán. Vyloučil ale, že by se první Rohingové mohli začít vracet už koncem ledna. "To není možné," řekl.

Barma slíbila, že uprchlíky přijme zpět, pokud budou moci dokázat, že před odchodem žili na jejím území. Barmské úřady Rohingy neuznávají jako etnikum a hovoří o nich jako o Bengálcích, tedy o nelegálních přistěhovalcích z Bangladéše. V zemi čelí Rohingové dlouhodobě pronásledování, je jim upíráno občanství a základní lidská práva.

Některé charitativní organizace i diplomaté si nejsou jisti, že se všichni Rohingové budou chtít vrátit z Bangladéše do Barmy. Většina uprchlíků, kteří jsou v bangladéšských táborech a jež oslovila agentura AFP, přiznala, že se do Barmy vrátit nechce. Jejich vesnice jsou často vypáleny a pole zkonfiskována.

Témata:  Barma Bangladéš Rohingové

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy