reklama

Novinářům to po jednání komise ve Štrasburku řekli její první místopředseda Frans Timmermans a místopředseda odpovědný za růst a investice Jyrki Katainen. Ten ale nepodpořil nápad na novou evropskou daň na plast, s nímž jako s možností doplnění zdrojů rozpočtu EU nedávno přišel komisař pro rozpočet Günther Oettinger.

"Nezměníme-li způsob, jakým vyrábíme a používáme plasty, bude do roku 2050 v oceánech víc plastů než ryb," poznamenal Timmermans. Například Čína od roku 2018 zakáže dovoz řady odpadů, právě včetně plastů.

Komisí nabídnutá strategie mění způsoby, jakými se plasty v EU navrhují, vyrábějí, používají i recyklují. Nová pravidla pro obaly by měla zlepšit možnosti jejich recyklace. Mělo by vzniknout více kvalitních a větších recyklačních středisek i standardní systém třídění odpadů s úsporou okolo stovky eur na tunu odpadu.

Komise chce podporou informačních kampaní a také úpravou pravidel omezit užívání plastů na jedno použití. Přijít mají i kroky, kterými se omezí používání mikroplastů ve výrobcích a určí se označování biologicky rozložitelných a kompostovatelných plastů.

Nové předpisy o přístavních zařízeních pro příjem odpadu se budou zabývat odpadem v mořích pocházejícím ze zdrojů souvisejících s mořem.

Unijní exekutiva také plánuje podporovat inovace a poskytne 100 milionů eur na rozvoj inteligentnějších a recyklovatelnějších plastových materiálů, lepší recyklaci a odstraňování nebezpečných látek a kontaminantů z recyklovaných plastů.