Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Salvadořanům hrozí deportace z USA, Katar nabídl, že je zaměstná

Katar
Katar
Foto: Pixabay

San Salvador/Dauhá - Salvadorským migrantům hrozí vyhoštění z USA. V plánu je však dohoda, že by mohli dočasně žít a pracovat v Kataru. Ministr zahraničí Salvadoru Hugo Martínez je momentálně na návštěvě Kataru a zdrží se tam do pátku.

Americký prezident Donald Trump minulý týden oznámil, že od letošního září nebude platit takzvaný dočasný status chráněné osoby (TPS), který dosud umožňoval asi 200.000 občanů Salvadoru žít v USA bez obav z deportace.

Šéf komunikací Salvadoru Eugenio Chicas uvedl, že jeho země s Katarem jednala o možnosti zaměstnání salvadorských občanů. "Katarské království (...) přišlo s návrhem, že by uzavřelo se Salvadorem dohodu, na jejímž základě by byli v několika etapách do Kataru za prací vysláni salvadorští občané," uvedl Chicas.

Ministr Martínez v nezávislém prohlášení uvedl, že Salvadořané v Kataru mohou pracovat v oblastech letectví, zemědělství a stavitelství. Katar podle něj Salvadoru, který má slabou ekonomiku a bojuje s vysokou kriminalitou, nabídl také pomoc v oblasti zdravotnictví.

Témata:  Katar USA migrace Salvador

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy